Истражување

Колку е потребно да се има добар ментор и кои се неговите предности?

author
Ментор е личност која со своето знаење и искуство, според многу истражувања, ја прави тајната на успехот. Откријте зошто е тоа така и какви се неговите карактеристики подолу.

Учењето од некој постар, помудар и поискусен е непроценлива деловна можност, без оглед дали сте ја започнале својата прва работа или сте на половина пат во вашата кариера.
Работната рутина честопати води до губење на фокусот, лесно се губиме во секојдневните проблеми, па дури и ако решенијата ни се под носот, тешко ни е да најдеме излез.
Во такви моменти, вредноста на менторот доаѓа до израз. Тој е тој што ги ресетира работите, нè враќа назад кон почетокот и основите, за да ја погледнеме нашата кариера и раст од различен агол.
Откако ќе ја сфатиме вредноста на менторот, ќе дојдеме до друг проблем, како да ги препознаете квалитетите на добар ментор?
Нема универзален и магичен одговор на ова прашање, но еве неколку карактеристики што се пожелни:

Изразување на вештините

Во суштина вашиот ментор треба да има повеќе искуство и поуспешна кариера од вас. Тој е своевиден модел што го барате, подобрата верзија на она што сакате да станете.
Треба да биде емпатичен, комуникативен, искрени креативен и да има ист став за системот на вредности како и вие.
Искреноста е важен сегмент затоа што покрај својата задача да инвестира во вашиот професионален раст, мора да биде реален околу вашата позиција.
Понекогаш, покрај удирањето по глава и мотивационите говори, ќе ви требаат и конструктивни критики.

Широк круг на контакти

Покрај основните знаења и вредности, силата на добар ментор лежи во неговите контакти. Никогаш не знаете која врата може да се отвори со запознавање на нови луѓе и можности.

Ниво на доверба

Довербата мора да биде взаемна и да се темели на квалитетна основа за да извлечете максимум од таа врска.
Не мора да барате најдобар пријател во менторот, но ова е личност со која ќе споделите многу информации и треба да се чувствувате безбедно во такво опкружување.
Побарајте ментор кој ќе ве предизвика да се подобрите, кој не се плаши да поставува тешки прашања и кој ќе ја негува вашата врска во приватна и професионална насока.
Ова е менторот што го баравте, кој ќе ви помогне да ги постигнете своите цели и да успеете.

Извор на слики: Unsplash, Pexels

Довербаменторкариераконтактивештининапредоккритика

Мобилна апликација PickJobs

Преземете ја бесплатната апликација за мобилни телефони PickJobs на вашиот Android или iOS уред, преку Google Play Store или App Store и добијте пристап до каде било, во кое било време.