Интересни факти

Зошто да работите во странство?

author
Работното искуство во странство е одличен начин за развој на јазичните, комуникациските и други работни вештини. Нема подобар начин да се запознаете со културата, луѓето и обичаите на одредена земја, а исто така добивате одличен поглед на бизнисот од друга културна перспектива.

Обидете се да го погледнете тоа искуство "надвор од кутијата", односно вашата кариера не мора да биде врзана за канцелариска работа.
Ослободете се, прашајте какви индустрии се претставени во земјата каде што би сакале да работите, дали има можност да развивате сопствен бизнис и на кои ресурси можете да сметате.
RСо работа во странство, ќе бидете изложени на огромен спектар на нови деловни идеи и етикети кои ќе ви бидат од корист во развојот на вашата кариера. Без оглед на предизвикот за промена на работните места, дополнителниот товар се чини дека е работата со луѓе во различно културно опкружување.

Предизвикот на промените

Ова искуство ќе ве научи многу за себе, за вашите ограничувања и предности што ги поседувате.
Со средба со луѓе, ја проширувате вашата мрежа на контакти, затоа што иако поврзувањето со професионалци од странство, денес може да потрае само неколку кликнувања со глувчето, виртуелната врска не ја поседува длабочината што можете лично да ја воспоставите. Многу сметаат дека таквото искуство е привилегија не само во бизнисот, туку и во животот.
Дури и ако после извесно време сфатите дека не е за вас, секогаш можете да се вратите дома со ново искуство во вашата биографија.
Не е занемарлив фактот со оглед на сликата што ќе ја испратите на иден работодавец за вашиот карактер, флексибилност и иновации.

Не заборавајте..

Подготовката е најважниот дел од оваа предизвикувачка одлука. Квалитетот и темелната подготовка може да ви заштедат многу од непотребниот стрес што може да го доживеете на лице место.
Прашајте за дозволите за работа и условите што ги бара секоја земја за странските работници и пред да донесете одлука, подгответе ги сите потребни дозволи и документи и снабдувајте се со корисни информации.
Не го игнорирајте проблемот со јазичната бариера, разгледајте ги сите пречки со кои може да се соочите доколку не го зборувате јазикот на земјата во која се селите. Од друга страна, имате единствена можност да научите јазик што веројатно никогаш не би го научиле, а камоли да го користите.

Извор на слики: Unsplash

Работа во странствоподготовкаработни дозволипроменаРезимекултуракарактеркариеранапредок

Мобилна апликација PickJobs

Преземете ја бесплатната апликација за мобилни телефони PickJobs на вашиот Android или iOS уред, преку Google Play Store или App Store и добијте пристап до каде било, во кое било време.