Fakte interesante

Po mendoni të punoni nga shtëpia? Lexoni ato që duhet të dini.

author
Puna nga shtëpia ka avantazhet dhe disavantazhet e saj që duhet të merren parasysh përpara se të merrni vendime drastike.

Imagjinoni të zgjoheni në mëngjes dhe të mos keni nevojë të nxitoni në zyrë, por të ecni në frigorifer, të uleni në shtrat dhe të hapni laptopin tuaj.
Njerëzit shoqërohen duke punuar nga shtëpia me një atmosferë të qetë dhe të sigurt, ku mund të bëni pushim nga puna në çdo kohë dhe të ktheheni kur ju përshtatet. Edhe pse në teori tingëllon idilike, jo gjithçka është ashtu si duket në fillim.
Çdo punëdhënës që ju ofron punë nga shtëpia si opsion do të presë që ju të përmbushni afatet brenda afateve të caktuara kohore sepse nuk është një hobi por një marrëdhënie biznesi.

Sipas të dhënave të publikuara nga Owllabs në SHBA në vitin 2019, 34% e punëtorëve ishin të gatshëm të bien dakord për 5% ulje të parave; 24% do të pajtoheshin për ulje të 10%; dhe 20% do të merrnin një dallim më të madh se 10%. Arsyet pse punëtorët dëshirojnë të bëjnë punën e tyre nga distanca nuk janë befasuese : bilanci më i mirë i punës-jetës (91%), rritja e produktivitetit / përqendrimi më i mirë (79%), më pak stresi (78%) dhe shmangia e udhëtimeve (78%).
Nëse jeni duke menduar për këtë opsion, shikoni situatën nga disa këndvështrime dhe lexoni disa nga avantazhet dhe disavantazhet që ajo sjell.

Përparësitë

Pavarësia

Puna nga shtëpia do t'ju lejojë më shumë pavarësi, përqendrim më të mirë dhe përqendrim. Do të mësoni të mbështeteni tek vetja juaj dhe aftësitë e organizatës tuaj, gjë që nuk është gjë e vogël në zhvillimin e karrierës tuaj.

Produktiviteti

Për sa kohë që nuk përfitoni nga liria e organizimit, në të vërtetë mund të jeni shumë më produktivë duke punuar nga shtëpia. Mos e humbni kohën duke komunikuar me kolegët, askush nuk e ndërpret punën tuaj dhe nuk ndërhyn në përqendrimin tuaj.

Fleksibiliteti

Ju jeni fleksibël në organizimin e orarit tuaj të punës dhe përcaktoni se kur fillon dhe mbaron dita juaj e punës. Ju e njihni më së miri bioritmin tuaj dhe mund të përcaktoni kohën kur jeni më produktivë në përputhje me rrethanat.

Veshja formale

Shumica prej nesh duhet të vijnë për të punuar të trajnuar siç duhet, në çfarë mase varet nga puna dhe politika e kompanisë për të cilën punoni. Puna nga shtëpia ju lejon rehati, që me arritjen në zyrë kufizohet në një farë mase.

Mangësitë

Ndjenjë e izoluar

Ndoshta nuk e keni atë ndjenjë gjatë ardhjes në zyrë, por puna me kolegë ndikon shumë në punën tuaj. Bisedat e përditshme për punën dhe problemet që hasni, si dhe zakonet e kolegëve të tjerë që ndonjëherë aplikoni në praktikën tuaj të punës, mungojnë kur nuk jeni në kontakt të përditshëm.

Qasja në burime/resurse

Shumë më e lehtë është për t'iu qasur zgjidhjes së problemeve ose krijimit të projekteve të reja kur të gjitha burimet/resurset që ju nevojiten janë në majë të gishtave. Ndonjëherë një situatë e tillë mund të çojë në zhgënjim të panevojshëm dhe vonesa në kryerjen e detyrave.

Disiplinimi

Kur organizoni orarin tuaj të punës, keni nevojë për një dozë disipline dhe vetë-kontrolli. Për shumë njerëz, kjo lloj pune sjell më shumë probleme sepse ato kanë mbetur të kujdesen për veten e tyre dhe duhet të rezistojnë ndaj faktorëve të jashtëm që ndërhyjnë në to, të tilla si kafshët shtëpiake ose përmbajtje interesante në internet që nuk kanë asnjë lidhje me punën.
Në fund të ditës, vendimi varet nga ju dhe përpara se të vendosni për diçka të tillë, peshoni anët pozitive dhe negative, tregohuni të sinqertë me veten dhe mundësitë tuaja dhe lëvizni me guxim në çfarëdo drejtimi që vendosni.

Burimi i figurës: Pexels

punëPunë nga shtëpiapërfitimetmangësipavarësiprodhimtaridisipline

Aplikimi celular PickJobs

Shkarkoni aplikacionin falas të celularit PickJobs në pajisjen tuaj Android ose iOS, përmes Google Play Store ose App Store, dhe fitoni akses kudo, në çdo kohë.