Fakte interesante

Gjeni pse dhe si të zvogëloni varësinë në punë

author
Shumë prej nesh janë përqendruar në mënyrë obsesive në punë dhe nëse jemi të talentuar për diçka dhe kontribuojmë për një të mirë më të madhe, sigurisht që mund të përmirësojë jetën tonë. Sidoqoftë, shumë punë mund të kenë efektin e kundërt.

Studimet sugjerojnë që puna e tepërt është e lidhur me një numër problemesh shëndetësore, duke përfshirë stresin kronik, mungesën e gjumit, abuzimin e substancave dhe madje edhe depresionin.
Një nga shenjat e qarta të një pune është nëse nuk mund të ndani mendimet tuaja nga puna edhe pasi të dilni nga detyra. Për punëtorët e punës, puna preokupon shumicën e mendimeve të tyre dhe prek marrëdhëniet private, ndërnjerëzore.
Lexoni për disa këshilla që mund t'ju ndihmojnë nëse identifikoheni me një grup workaholics.

Ju nuk mund t'ju pëlqeni gjithmonë të gjithëve

Nëse mendoni se përkëdhelja e vazhdueshme dhe e tepërt do t'ju bëjë të suksesshëm, mbani mend rezultatin afatgjatë që ka të ngjarë të dale dhe kjo është djegia dhe zhgënjimi.
Filloni duke hulumtuar aftësinë tuaj për të dhënë, duke i kushtuar vëmendje emocioneve, dëshirave dhe veprimeve tuaja. Kur jeni transparent për veten dhe të tjerët për atë që mundeni dhe nuk mund të bëni, kjo do t'ju bëjë më produktiv dhe do t'ju mbajë të shëndoshë.

Gjeni kuptimin jashtë punës tuaj

Siç kemi përmendur tashmë, shumë prej nesh ia kushtojnë jetën jetës tonë për shkak se ndjenja e kënaqësisë që shoqërojmë me sukses sjell kënaqësi të madhe.
Shtë kënaqësi të jesh krijues dhe të zgjidhësh problemet dhe në fund të ditës të shpërblehesh me lëvdata, përparim në mjedisin e punës, por edhe në një nivel personal. Por është e rëndësishme të keni një jetë krijuese dhe përmbushëse jashtë mjedisit të punës.

Merrni pushim

Një "rivendosje" ndonjëherë është e nevojshme për të përmirësuar cilësinë dhe performance në punë. Lini mënjanë 10 minuta në ditë për veten dhe shëndetin tuaj mendor.
Ndani veten nga bota dhe të tjerët qoftë duke medituar, dëgjuar muzikë ose duke përdorur ndonjë teknikë tjetër që ju përshtatet më së miri.

Ndryshoni shprehitë e vogla

Ulja e varësisë nga puna nuk është thjesht një ndryshim i mendimit, por kërkon edhe ndryshime të disa zakoneve të vendosura, që është gjithmonë një pjesë më e vështirë e procesit.
Për shembull, nëse u tregoni kolegëve, një menaxher dhe klientëve që ju jeni në dispozicion pas orësh duke iu përgjigjur thirrjeve ose duke kontrolluar postë elektronike gjatë fundjavave, ju po vendosni një precedent. Mendoni se si ruhen zakonet tuaja të përditshme në sjelljen tuaj të punës dhe përqendrohuni në korrigjimin e tyre.

Prezantoni rituale

Ndërsa filloni mëngjesin, kështu do të mbetet edhe pjesa tjetër e ditës. Nëse kontrolloni postën tuaj elektronike para se të dilni nga shtrati, jeni në punë para se të dilni edhe në zyrë.
Përcaktoni ritualin e mëngjesit dhe të mbrëmjes që nuk ka asnjë lidhje me punën dhe mjedisin e biznesit. Mundohuni të mos i kaloni ato, por t'i bëni ato një rutinë të përditshme që do të jetë oaza juaj e paqes. Me kalimin e kohës, do të fitoni një ndjenjë kontrolli më të madh mbi jetën tuaj dhe do të jetë më e lehtë për ju të pranoni sfida të reja.

Pyete veten se çfarë është me të vërtetë e rëndësishme për ju në jetë

Në fund të fundit, mënyra se si e kaloni kohën tuaj, formon jetën dhe vlerat tuaja. Nëse doni të kapërceni varësinë tuaj në punë, pyesni veten pse doni të zvogëloni varësinë tuaj dhe cilat përfitime do t'ju sjellë? Si doni të ndjeheni? Për çfarë doni të jetoni? Me kë dëshiron të kalosh më shumë kohë? Mos harroni, koha për veten tuaj është përfundimisht e rëndësishme për të arritur cilësinë e jetës.

Burimi i figurës: Pexels

qen i punëspushimekuilibërdhënie paszakonritualkohë e lirëpunë

Aplikimi celular PickJobs

Shkarkoni aplikacionin falas të celularit PickJobs në pajisjen tuaj Android ose iOS, përmes Google Play Store ose App Store, dhe fitoni akses kudo, në çdo kohë.